Zelf aan de slag met zaadteelt?

Wil je op je veld of in je moestuin ook graag zelf aan de slag met eigen zaadteelt en de vermeerdering van gewassen maar weet je niet hoe eraan te beginnen? Op internet en in boeken kan je heel wat informatie terugvinden, hier geven we alvast enkele interessante links waar de basis wordt uitgelegd en belangrijke aandachtspunten worden meegegeven.

Netwerk Zelf Zaden Telen

Op de website van het Netwerk Zelf Zaden Telen, waaruit Vitale Rassen ontstaan is, vind je heel wat informatie over soorten vermeerdering en bestuiving, waar je op moet letten en hindernissen die je kan tegenkomen.
Je vindt er onderaan ook een link naar de Handleiding voor Zaadvermeerdering en Selectie van het Louis Bolk Instituut, waar al deze thema’s ook uitgebreid worden beschreven.

www.zelfzadentelen.be/aan-de-slag

Er wordt ook dieper ingegaan op de zaadteelt van enkele specifieke gewassen, zoals bloemkool, witloof, prei, wortel, etc.

www.zelfzadentelen.be/per-gewas

Zaaigoed in overvloed – DIY seeds

ZAAIGOED in OVERVLOED is een serie van 40 filmpjes waarmee iedereen kan leren hoe je zelf groentezaden teelt. Het biedt de basis van theorie en praktijk, een ABC van de zadenteelt en toont alle noodzakelijke stappen voor het telen van zaden van meer dan 40 verschillende groenten.

De producenten van ZAAIGOED in OVERVLOED, Longo maï en het Forum Civique Européen, zijn twee Europese verenigingen die opkomen voor meer landbouwdiversiteit en het recht op vrije productie en verbreiding van zaadvaste gewassen.

www.diyseeds.org/nl
www.facebook.com/zaaigoedinovervloed