Zaden schonen

Vitale Rassen beschikt over professionele machines en werktuigen om zaden te dorsen en te schonen. Wij hebben hiervoor een werkplaats ingericht in de serre van CSA Rawijs, in Lochristi bij Gent. Aangezien onze boeren-vermeerderaars deze werkplaats maar een deel van het jaar gebruiken stellen wij deze graag ter beschikking voor professionele tuinders en particulieren die zelf hun zaden willen komen schonen.

In onze werkplaats staat:
– een allesdorser: die in een dorstrommel de zaden uit hun hulzen slaat en met een ventilator het kaf eruit blaast
– een luchtschoner: die gedorste zaden kan scheiden in een lichte en zware fractie of nog verder het kaf kan afzuigen.
– verschillende formaten handzeven

Vermeerder jij je eigen zaden maar ontbreek je de juiste werktuigen om de zaden zuiver te krijgen? Dan kan je onze werkplaats huren voor enkele uren of een dag. Dit kan zowel als tuinder, particulier of groep. Boeren-vermeerderaar Alex van Rawijs zet je op weg en geeft de nodige uitleg over het gebruik van de machines. Daarna kan je zelfstandig verder aan de slag.

Omdat wij met Vitale Rassen biologische gecertificeerd zijn en onder controle van TÜV-Nord Integra vallen dient er een strikte scheiding van biologische gecertificeerde en niet-gecertificeerde gebruikers aangehouden te worden. Daarom is onze werkplaats op aparte dagen ter beschikking voor bio-gecertificeerde gebruikers:

  • woensdag, donderdag en vrijdag enkel gebruikers met bio-certificaat
  • maandag, dinsdag en zaterdag gebruikers zonder bio-certificaat en particulieren

Na elk gebruik dienen de werkplaats en gebruikte machines en werktuigen volledig te worden schoongemaakt met de aanwezig luchtcompressor en veegborstel. Er mogen geen zaden of plantmateriaal achterblijven in de werkplaats.

Onze werkplaats is enkel open op afspraak.
Heb je interesse om gebruik te maken van onze werkplaats of wens je meer informatie te ontvangen? Stuur dan een mailtje naar info@vitalerassen.be, dan bezorgen wij de gebruiksvoorwaarden, prijslijst en huurovereenkomst.