Zaadteelt van bloemen bij Fleur-Couleur

Afgelopen week brachten we een bezoekje aan het veld van Fleur-Couleur. Lies teelt al verschillende jaren biologische bloemen voor floristen en sinds dit jaar ook voor zelfplukkers in Landegem. Je vindt er een heel veld vol partijtjes éénjarigen maar ook twee- en meerjarigen in alle kleuren en vormen. Deze soorten werden verzameld van verschillende zaadhuizen over heel Europa en zelfs tot in Amerika werden speciale soorten besteld.

Tussen al die bloemenpracht troffen we boeren-vermeerderaar Lies en haar team druk in de weer met het oogsten van de laatste bloemen en bloemenzaden van het seizoen. Naast de bloementeelt laat Lies ook een deel doorgroeien tot in het zaad, zo kan ze soorten die nog moeilijk te vinden zijn in stand houden en ook hier op de markt brengen. De zaaddragers worden gemarkeerd zodat de zelfplukkers ze niet in al hun enthousiasme in een boeketje steken. Wanneer de zaden rijp zijn worden ze met de hand geplukt en nagedroogd in de tunnel.

Al vanaf het eerste verkoopjaar sprong Lies mee op de kar van Vitale Rassen. Deze mooie samenwerking geeft ons een mooie verbreding van het assortiment met een hele waaier aan bloemenzaden. Tegelijkertijd kan Lies gebruik maken van onze zaadschoningsmachines om haar zaden te dorsen en verkoopsklaar te maken. Elk najaar mogen we Lies en haar bloementeam één of twee dagen verwelkomen op Akelei om haar zaden te dorsen met de machines en zeven van Vitale Rassen. Elke soort vraagt z’n eigen aanpak en trucjes om het kaf van het koren te scheiden. Sommige soorten en kleinere partijtjes zaad worden met de handzeven geschoond, andere worden door de allesdorser gedraaid.

Neem een kijkje in ons fotoverslag hieronder en geniet van de bloemen- en zadenpracht en het mooie ambacht waardoor deze tot stand komen!

Wil je zelf graag ook deze bloemenpracht in je tuin? Neem dan gerust een kijkje tussen de bloemenzaden op onze webshop: www.vitalerassen.be/product-categorie/bloemen

Blijf je graag op de hoogte van wat er allemaal leeft bij Fleur-Couleur? Neem dan een kijkje op haar website en volg haar op Facebook en Instagram.